FC Groningen – Competities

Dat FC Groningen in dae Eredivisie speelt, is voor veel jongere fans de normaalste zaak van de wereld. De oudere fans van de club weten echter dat dit niet even vanzelfsprekend is. FC Groningen heeft in het verleden immers ook in de Eerste Divisie de nodige jaren moeten voetballen.

Oprichting van FC Groningen

Sinds het jaar 1971 is de officiële naam van de club FC Groningen. Voor die tijd ging de club door het leven als GVAV; destijds was het niet alleen een beroemde voetbalclub, maar ook een beroemde atletiekclub.

GVAV was destijds een vrij simpele middenmoter in de Eredivisie. De club wist buitenshuis nooit al te veel punten te halen, maar juist wel in het eigen Oosterparkstadion. In dit stadion heerste een angstaanjagende sfeer, waardoor tegenstanders veelal overrompeld werden. De meeste punten werden dan ook in eigen huis gehaald.

Dat FC Groningen de nieuwe naam werd, was niet geheel zonder reden. In het jaar 1970 kwam GVAV namelijk te degraderen. Er werd besloten dat het was tijd voor een hele nieuwe wind door de club, waardoor de nodige veranderingen doorgevoerd werden. Dit leverde direct het gewenste resultaat op; in het seizoen 1970/1971 wist GVAV direct weer naar de Eredivisie te promoveren. Op dat moment werd besloten om de naam aan te passen naar FC Groningen.

De eerste jaren onder de naam FC Groningen

Op 16 juni 1971 zag FC Groningen officieel het levenslicht. Dit werd echter direct een inktzwarte dag voor de club. De keeper van de club – Tonny van Leeuwen – kwam uitgerekend op deze dag om het leven door een ernstig auto ongeluk. Binnen de club was hij één van de meest geliefde én beste spelers. Dit verlies viel de club dan ook zwaar, maar de eerste wedstrijd in het seizoen werd gelukkig wel gewonnen.

Eerste jaar in de Eerste Divisie

Nadat de club FC Groningen ging heten, ging het een paar seizoenen goed. Tot het jaar 1973/1974; in dat jaar degradeerde de club naar de Eerste Divisie. Een competitie waar het uiteraard niet hoort, maar waarin het wel de nodige jaren heeft gespeeld. Uiteindelijk werd pas in het seizoen 1979/1980 weer de stap terug naar de Eredivisie gemaakt.

Roemruchte jaren

Na deze provincie kwam FC Groningen in een bijzondere periode terecht. Al snel volgden namelijk hele succesvolle seizoenen, waarin bijvoorbeeld Europees voetbal behaald werd. Opeens mocht onze club tegen onder meer Atletico Madrid en VFB Stuttgart aantreden. Dat was nog eens wat anders dan de wedstrijden in de Eerste Divisie tegen kleine clubs.

Aan deze succesvolle jaren kwam echter een pijnlijk eind. Het begin van de jaren 90 waren nog uiterst succesvol; het seizoen 1990/1991 was bijvoorbeeld het beste seizoen ooit van FC Groningen. In het jaar 1997/1998 degradeerde de club echter naar de Eerste Divisie.

Wederopstanding van de FC

Groningen en Eredivisie voetbal gaan prima samen. Dat bewees de club in het jaar 2000; door de nacompetitie te winnen, mocht de club weer terug naar de Eredivisie. De plek waar deze roemruchte club thuishoort en waarin het ook sinds dat moment speelt.

Onder leiding van Ron Jans volgde een complete wederopstanding. Het team ging steeds beter voelen, de club genoot van interne rust en de supporters gingen volledig achter de club staan. Dit zorgde ervoor dat de club meer en meer successen kon behalen. Zo wist Ron Jans met de club meerdere keren Europees voetbal te behalen. Onder zijn leiding bleef FC Groningen een stabiele middenmoter.

Stabiele middenmotor met uitschieters

Sinds het begin van deze eeuw is FC Groningen een trotse Eredivisionist. Dat geen enkel voetbalseizoen hetzelfde is, blijkt echter overduidelijk bij onze club. In 2015 wisten we bijvoorbeeld de beker te winnen, terwijl in andere jaren tegen degradatie gestreden werd.

Uiteindelijk kan het volgende geconcludeerd worden:

  • Groningen is uitgegroeid tot een stabiele middenmotor in de Eredivisie. Sommige seizoenen zijn uitzonderlijk goed, terwijl andere seizoenen de nacompetitie voor degradatie iets te dichtbij komt.
  • Het bekerseizoen is jaarlijks een wisselend succes. In het jaar 2015 werd voor het eerst een heuse prijs in de wacht gesleept; de KNVB beker werd gewonnen. Dat was echter ook het enige succes in dit beker toernooi in de afgelopen tientallen jaren. Alleen in het jaar 1989 werd de finale ook behaald. De afgelopen jaren heeft de club het nooit uitzonderlijk goed gedaan in de KNVB.
  • Europees voetbal is al weer enige tijd geleden. In het verleden heeft de club prachtige Europese wedstrijden mogen spelen. Dit is echter alweer een lange tijd geleden; in het seizoen 2015/2016 werd voor het laatst Europees gespeeld.

Waarom Groningen in de Eredivisie thuishoort

Dat Groningen in de Eredivisie speelt, is niet altijd een zekerheidje geweest. Met name in de vorige eeuw waren de prestaties nogal wisselend, met af en toe ook donkere wolken boven de club. De afgelopen jaren is de club echter vrij stabiel in de Eredivisie. Dat is dan ook precies de plek waar onze club thuishoort.

Prachtig stadion

Het Euroborg is een Eredivisie-waardig stadion. Je moet je toch niet indenken dat clubs als Top OSS en Helmond Sport in dit stadion hun uitwedstrijden moeten spelen. Niks ten nadele tegen deze clubs, maar daar is de Euroborg toch echt te mooi voor.

Trouwe supporters

FC Groningen is een club van het volk en van de provincie Groningen. De meeste fans van de club komen dan ook uit de provincie of uit de stad. Dit heeft een sterke band tot gevolg gehad; FC Groningen heeft dan ook een onwijs trouwe supportersgroep.

Prima spelersmateriaal

Door de jaren heen heeft FC Groningen een behoorlijk budget op weten te bouwen. Hierdoor is men in staat om prima spelers te halen. Spelers die het prima doen in de Eredivisie, maar véél te goed zouden zijn voor de Keuken Kampioen Divisie.

Hoe dit zich in de toekomst gaat uiten, is altijd afwachten. Het belangrijkste is dat het binnen de club op bestuurlijk niveau al de nodige tijd rustig is. Het huidige bestuur doet er in ieder geval alles aan om de juiste spelers aan te trekken. En om daarmee de plek in de Eredivisie vast te houden!