De oudere fans onder ons hebben in het verleden roerige tijden meegemaakt. De club heeft meerdere seizoenen in de Eerste Divisie gespeeld, waarin het absoluut niet leuk was. Sinds het begin van deze eeuw speelt FC Groningen weer in de Eredivisie: de plek waar ze thuishoren.

Oprichting van FC Groningen

In de jaren zestig was GVAV één van de club in de Eredivisie. De afkorting GVAV stond voor Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging en deze club zag al in 1915 het levenslicht. De club speelde haar thuiswedstrijden in het Oosterparkstadion, waarin de nodige punten gepakt werden. Zo werden onder meer Ajax en Feyenoord destijds in eigen huis verschalkt.

In 1970 keerde het tij voor GVAV volledig. De club wist weinig punten te halen en degradeerde hierdoor naar de Eerste Divisie. Het volgende seizoen promoveerde de club weer naar de Eredivisie; dat was ook het startsein voor een nieuwe clubnaam. Sinds het seizoen 1971 draagt onze club de naam FC Groningen.

De dag van de officiële oprichting was een zwarte dag. De geliefde keeper Tonny van Leeuwen kwam op die dag namelijk om het leven door een ongeluk. De dag had voor alle Groningers een feestdag moeten zijn, maar dit pakte volledig anders uit.

Succesvolle jaren in de jaren 80

Met name aan het begin van de jaren 80 was de club behoorlijk succesvol. Dit was onder meer te danken aan de broertjes Erwin en Ronald Koeman. Zij gaven het elftal een extra dimensie, waardoor in het seizoen 1982/1983 Europees voetbal behaald werd. In dat seizoen werd het grote Atlético Madrid verrassend genoeg uitgeschakeld. In de volgende ronde werd de club helaas uitgeschakeld door Inter Milaan.

In de jaren daaropvolgend nam de club meerdere keren deel aan de Europese voetbaltoernooien. Wedstrijden tegen Atlético, Servette en VFB Stuttgart groeiden uit tot prachtige potten. Potten waarin de club regelmatig aan het langste eind trok.

1990/1991; het beste seizoen ooit

Na de succesvolle jaren in de jaren 80 was het seizoen 1990/1991 de kers op de taart. De club speelde verrassend goed voetbal en wist ook buitenhuis veel punten te halen. Dit resulteerde uiteindelijk in een derde plaats op de eindranglijst van de Eredivisie. Tot op de dag van vandaag is dit de beste prestatie van de club.

Sombere tijden

Het beste seizoen ooit bleek geen opmaat voor een verdere groei te zijn. In de jaren daarna begon de club steeds verder af te zakken. Groningen wist jarenlang een degradatie af te wenden, tot het jaar 1998. In dat jaar zakte FC Groningen af naar de Eredivisie.

Promotie in 2000

In de Eerste Divisie speelde FC Groningen uiteindelijk 2 seizoenen. In het tweede seizoen wist de club de titel in de Eerste Divisie te behalen, waardoor de stap naar de Eredivisie gemaakt werd. Vanaf dat moment heeft de club gelukkig nooit meer in de Eerste Divisie gespeeld. Qua sfeer en niveau is dat toch héél anders dan de Eredivisie.

Ron Jans als succescoach

Aan het begin van de eeuw werd Dwight Lodeweges als trainer aangesteld. Hij kreeg het team nooit echt aan voetballen, waarna het bestuur ingreep. Lodeweges werd ontslagen en in zijn plaats kwam Ron Jans. In de geschiedenis van FC Groningen is dit ‘’een van de beste beslissingen ooit geweest.

Toen Jans als trainer begon, was FC Groningen één van de mindere clubs in de Eredivisie. Dit veranderde al snel. Jans kreeg het team aan de praat, de supporters gingen weer achter de club staan en de weg naar boven werd duidelijk ingezet.

Op dat moment werden ook de deuren van het nieuwe stadion geopend. De eerste officiële wedstrijd werd tegen SC Heerenveen gespeeld. Gelukkig won Groningen deze wedstrijd met 2-0. Dit was een flinke opsteker voor de club, voor het team, voor Ron Jans en voor het stadion.

In de jaren daarna wist Ron Jans wederom Europees voetbal te halen. Groningen speelde hierbij tegen Partizan Belgrado en Fiorentina, maar wist het beide jaren niet tot de groepsfase te schoppen. Uiteindelijk kondigde Ron Jans in 2009 aan dat hij zijn contract niet meer zou verlengen. Doordat hij ruim 7 jaar aan het roer bij Groningen heeft gestaan, is hij officieel de langstzittende trainer van de FC ooit.

Roerige jaren

Nadat Ron Jans de club verlaten had, kende Groningen roerige tijden. Het was een komen en gaan van trainers, het was een komen en gaan van spelers en de resultaten waren gemiddeld. In deze periode wist Groningen welke enkele interessante spelers aan te trekken. Onder meer Tim Matavz en Luis Suarez zijn hier perfecte voorbeelden van.

Eerste prijs ooit

In het jaar 2015 wist Groningen haar eerste prijs ooit te behalen. In de bekerfinale werd PEC Zwolle met 2-0 verslagen, waardoor Groningen eindelijk haar eerste echte prijs binnen had. Deze prijs werd als de Champions League winst in Groningen gevierd. Tot op heden heeft Groningen geen nieuwe prijzen aan de prijzenkast toe kunnen voegen.

Stadions van FC Groningen

Toen GVAV in de Eredivisie speelde, was het Oosterparkstadion het thuisstadion van de club. Nadat de naam naar FC Groningen aangepast werd, bleef de club de wedstrijden in dit stadion spelen.

Tot aan het jaar 2006. In dat jaar werd het nieuwe stadion van Groningen geopend; de Euroborg. Deze stadion werd op een feestelijke manier geopend. De eerste wedstrijd in dit stadion werd met 2-0 gewonnen, tegen aartsrivaal Heerenveen notabene.

In het jaar 2018 werd de naam van het stadion aangepast. Het stadion heet nu Hitachi Capital Mobility Stadion. In de volksmond wordt de naam Euroborg echter veel vaker/meer gebruikt.

In het stadion passen overigens ruim 22.000 wedstrijden. Tijdens de topwedstrijden zit het stadion volledig vol; dit is bijvoorbeeld tegen Feyenoord, Ajax en Heerenveen het geval.

Beste spelers uit de geschiedenis van FC Groningen

In het verleden hebben meerdere topspelers onder contract gestaan bij Groningen. Het beste voorbeeld hiervan is wellicht Luis Suarez. Hij kwam vanuit Uruguay over naar de club, speelde de sterren van de hemel en maakte al snel een overstap naar Ajax.

Een andere topspeler uit de geschiedenis van Groningen is Arjen Robben. Tot op de van vandaag is hij een graag geziene gast in het stadion van Groningen. Andere bekende spelers zijn onder meer Dusan Tadic, Bruno Silva, Peter Houtman, Erik Nevland, Ritsu Doan, Tjaronn Chery, Andreas Granqvist en Virgil van Dijk.

Logo van FC Groningen

In 1971 werd zag FC Groningen het levenslicht, waarbij ook direct een nieuw logo aangenomen werd. Destijds mochten supporters zelf suggesties doen voor het nieuwe logo. Ruim 600 supporters deden dit, waardoor de club uit meer dan 1000 ontwerpen kon kiezen. Reint Rozema had uiteindelijk het beste ontwerp; hij wist de letter G op een prachtige manier in het logo terug te laten komen. Tot op de dag van vandaag is dit het logo van de club.

Belangrijkste rivalen uit de geschiedenis

In de geschiedenis heeft FC Groningen twee echte aartsrivalen gehad. In het verleden waren de wedstrijden tegen Twente een en al sensatie. Dit liep echter vaak uit de hand, zeker tijdens de wedstrijden in het Oosterparkstadion.

De echte aartsrivaal is uiteraard SC Heerenveen. Elk jaar zijn de onderlinge wedstrijden beladen, spannend en onwijs belangrijk voor de supporters van Groningen. Jammer genoeg monden deze wedstrijden nog steeds af en toe in vechtpartijen uit.