Over FC-Groningen
De trots van het Noorden. Dit is al sinds jaar en dag de bekende bijnaam van de voetbalclub FC Groningen. Deze club zag al in 1971 het levenslicht en speelde vanaf dat moment in het welbekende Oosterparkstadion. In 2006 opende Groningen haar nieuwe stadion, waarmee de club de weg verder naar boven ingezet heeft. Al decennialang is Groningen een gerespecteerde club in de Nederlandse Eredivisie.
FC Groningen voetbal
De stad Groningen ademt een en al voetbal. Overal waar je in de stad komt, zie je de clubkleuren van de plaatselijke trots terugkomen. Daarnaast zitten veel Groningers elke thuiswedstrijd trouw in het stadion. Met name tijdens de toppers trilt het stadion op zijn grondvesten. De trouwe Groningen supporters weten maar al te goed hoe hun team aangemoedigd moet worden!
De laatste jaren is het voetbal bij Groningen er steeds beter op geworden. Dit is eigenlijk het geval sinds Ron Jans aan het begin van deze eeuw aan het roer kwam te staan bij Groningen. Voor die tijd bungelde Groningen veelvuldig aan de onderkant van de ranglijst, maar dat zijn nu vervlogen tijden. Eigenlijk elk jaar speelt Groningen zichzelf simpel veilig. In de betere jaren strijdt de club zelfs mee om een ticket voor Europees voetbal!
Bij deze club draait alles om de kleuren wit en groen. Deze kleuren staan tientallen jaren symbool voor de club. Er is zelfs geen andere club in ons land die deze zelfde clubkleuren heeft. Op dit gebied is Groningen behoorlijk uniek, in tegenstelling tot de grootste clubs uit ons land. De meeste grotere clubs uit ons land hebben immers een rood-wit tenue.
Gouden aandeel
In 2015 bereikten het Supporterscollectief en de club een overeenkomst. In deze overeenkomst, het Gouden aandeel genoemd, is opgenomen dat het ontwerp van het huidige tenue vastligt. Ook als er een grote sponsor met heel veel geld op de proppen komt, kan de club niet afwijken van het huidige tenue. Op deze manier doen de supporters van de FC er alles aan om de huidige clubkleuren en het huidige tenue in stand te houden.
Deze overeenkomst heeft overigens alleen betrekking op het thuistenue. Met het uittenue is FC Groningen wel elk jaar in staat om te variëren. Dit doet de club dan ook, net zoals elke andere Betaalde Voetbal Organisatie.
Euroborg / Hitachi Stadion
Tot het jaar 2005 speelde FC Groningen al haar thuiswedstrijden in het Oosterparkstadion. Dit stadion lag in de Oosterparkwijk en groeide uit tot een symbool van onverzettelijkheid. Het stadion was oud, het stadion had een unieke sfeer en het stadion was zeker niet groot. Aan het begin van deze eeuw besloot de club dan ook om een nieuw stadion te laten bouwen.
Uiteindelijk werd op 7 januari 2006 de deuren van het nieuwe stadion geopend. Dit stadion droeg eerst de naam NoordLease Stadion, maar dit werd al snel omgedoopt tot de Euroborg. Het stadion heeft langere tijd deze naam aangehouden, tot het jaar 2018. Een nieuwe sponsordeal zorgde ervoor dat de officiële naam van het stadion momenteel ‘Hitachi Capital Mobility Stadion’ is.
Aangezien dit een stuk minder lekker bekt, gebruiken veel supporters nog steeds de naam De Euroborg. Dit stadion heeft een maximale capaciteit van 22.525 mensen; tijdens de belangrijkste mensen zitten er daadwerkelijk zóveel mensen in het stadion.
Door de jaren heen is het gemiddelde toeschouwersaantallen aan het schommelen. In het seizoen 2011/2012 zaten er gemiddeld 22.032 mensen op de tribune bij thuiswedstrijden. In het seizoen 2019/2020 waren dit gemiddeld nog maar 17.986 mensen.
Supportersgroepen
In het stadion van FC Groningen is een belangrijke rol weggelegd voor de Z-side. Dit is sinds jaar en dag de bekendste supportersgroep van Groningen. Deze groep staat altijd op de Tonny van Leeuwen Tribune. Deze tribune staat ook wel bekend als de Noordcurve, aangezien de tribune aan de noordkant van de stad gevestigd is.
In 2003 werd er een nieuwe supportersgroep opgericht: Groningen Fanatics. Deze groep werd uiteindelijk in 2017 opgedoekt. Het verhaal daarachter is behoorlijk treurig. Een lid van deze groep liep met het groepsdoek naar huis, waarna hij aangevallen werd door meerdere supporters van Heerenveen. Hierbij raakte hij de vlag kwijt, waardoor de groep besloot om zich op te heffen. In de wereld van supportersgroepen is dit min of meer een ongeschreven regel.
Bestuur van FC Groningen
FC Groningen is op papier een zogeheten besloten vennootschap. Binnen deze vennootschap is maar één aandeelhouder actief: FC Groningen Beheer BV. Aangezien de club een BV is, heeft men besloten om een raad van commissarissen samen te stellen. Binnen deze raad zijn vijf mensen actief: Erik Mulder, Paul de Rook, Erik Kuik, Berend Rubingh en Bas Schrage.
Het dagelijkse bestuur van de club ligt in de handen van drie directeuren:
- Wouter Gudde: Gudde is actief als algemeen directeur van de club
- Marc-Jan Oldenbandringh: Oldenbandringh is actief als operationeel directeur van de club
- Mark-Jan Fledderus: Fledderus is actief als technisch directeur
Met name de naam van Fledderus komt veelvuldig in de pers naar voren. Hij is een geliefde oud speler van de club en is op dit moment verantwoordelijk voor alle transfers. Hij trekt nieuwe spelers aan en hij beslist over de lopende contracten van spelers.
Bekende FC Groningen spelers
In het verleden heeft FC Groningen meerdere topspelers onder contract gehad. Een typerend voorbeeld hiervan is Jan van Dijk. Qua techniek of voetbal was hij niet de beste, maar hij is wel uitgegroeid tot Mister FC Groningen. In twee verschillende periodes is hij in totaal tot 537 wedstrijden voor de club uitgekomen.
Aan het begin van deze eeuw stal Erik Nevland regelmatig de show bij FC Groningen. Ook dit was geen speler met een verfijnde techniek, maar hij was wel een geweldige doelpuntenmaker. Nadat hij vertrok, kwamen onder meer Marcus Berg en Tim Matavz naar de club.
Ook de welbekende Luis Suarez heeft de clubkleuren van FC Groningen verdedigd. Hij kwam vanuit Uruguay naar Groningen toe, waarbij hij al snel opviel. Enerzijds door zijn soms ietwat vervelende gedrag, maar anderzijds vooral door zijn pure klasse. Ajax merkte zijn klasse al snel op en besloot om hem te kopen. Na zijn transfers naar Ajax is Suarez uitgegroeid tot pure wereldtop.
Op dit moment is Michael de Leeuw één van de meest geliefde spelers. Hij is ook geen pure technicus of een wonderschone voetballer om naar te kijken, maar hij gaat altijd voorop in de strijd. Dat waarderen de meeste supporters van FC Groningen ten zeerste.
Andere bekende oud spelers van de FC zijn onder meer Peter Houtman, Ronald Koemen, Jurrie Koolhof, Mariano Bombarda, Martin Drent en Daley Blind.
FC Groningen Internationals
In het verleden zijn veel FC Groningen spelers uitgegroeid tot internationals. Dit geldt bijvoorbeeld voor Leandro Bacuna, Sepp de Roover, Tim Sparv, Ritsu Doan, Hans Hateboer, Hedwiges Maduro, Arjen Robben, William Troost-Ekong, Dusan Tadic, Marcus Berg, Bruno Silva en Luis Suarez.
Palmares van Groningen
FC Groningen is in Nederland zeker niet de meest succesvolle club. De club speelt al geruime in de Eredivisie, maar heeft slechts drie prijzen in de wacht gesleept. In het jaar 1980 en wist FC Groningen kampioen van de Eerste Divisie te worden. In het jaar 2000 wist de club via de nacompetitie te promoveren. Sinds het jaar 2000 is de club overigens ook nooit meer in de Eerste Divisie terecht gekomen.
Het grootste succes behaalde club in 2015. In dat jaar streed FC Groningen om de KNVB Beker in de finale tegen PEC Zwolle. De wedstrijd eindigde in een 2-0 overwinning, waardoor in heel Groningen een volksfeest losbarstte. Tot op de dag vandaag is dit de enige ‘echte’ prijs van de voetbalclub.
FC Groningen aartsrivalen
FC Groningen heeft één grote aartsrivaal: SC Heerenveen. De supporters van beide clubs kunnen elkaars bloed drinken, waardoor dit in het verleden niet altijd goed gegaan is. Regelmatig zijn tijdens of na de wedstrijd rellen uitgebroken tussen supportersgroepen van beide teams.
Een ander team waar FC Groningen jarenlange rivaliteit mee heeft gehad, was FC Twente. Dit was vooral het geval toen Groningen nog in het Oosterparkstadion speelde. Wedstrijden tussen Groningen en Twente werden destijds vaak ontsierd door vechtpartijen.
FC Groningen in de Eredivisie
Al geruime tijd is FC Groningen een standaard club in de Eredivisie. De club heeft al jarenlang niet meer in degradatienood gestaan, terwijl men wel meerdere keren om Europees voetbal heeft gestreden. Het ligt in de lijn der verwachting dat FC Groningen ook in de komende jaren in de Eredivisie actief blijft. Door de jaren heen is het budget bij de club gestaag gegroeid, waardoor de club qua financiën meer kanten op kan. En daarmee ook een voorsprong inneemt op veel kleinere clubs uit ons land.
Wedden op Groningen
Vind je het leuk om weddenschappen op voetbalwedstrijden te plaatsen? Dan is het interessant om de wedstrijden van Groningen extra goed in de gaten te houden. Wedden op Groningen brengt niet alleen extra spanning met zich mee, maar je kunt hier ook geld mee verdienen.
Bij een wedestrijd van Groningen kun je op tal van weddenschappen geld inzetten. Zo kun je inzetten op de hoeveelheid gele kaarten, op de hoeveelheid doelpunten en op het eindresultaat. Uiteraard is het de hoop dat FC Groningen elke wedstrijd wint. Daarvoor ga jij ook elke thuiswedstrijd naar het stadion, niet waar?