De rivalen van FC Groningen

Jaarlijks zijn de wedstrijden tegen Heerenveen de belangrijkste wedstrijden. Deze wedstrijden moeten gewonnen worden, zijn altijd spannend en zijn altijd beladen. Maar, waar komt deze rivaliteit toch vandaan? En is Heerenveen de enige rivaal van Groningen? Nee, dat is zeker niet het geval. Op deze pagina zoomen we in op de belangrijkste rivalen van FC Groningen.

Veendam

Iets waar we liever niet aan terugdenken, is aan het einde van de jaren 90. Het begin van de jaren 90 begon nog heel goed, maar de klad kwam er al snel in. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de degradatie naar de Eerste Divisie, waarin het opeens opgenomen moest worden tegen Veendam.

Alleen dat gegeven al was voor veel Groningen supporters een klap in het gezicht. Veendam werd echt als klein clubje gezien, terwijl Groningen de club van de regio was. Dat is uiteraard hoe supporters van Groningen dit zagen; de Veendam supporters keken hier heel anders naar toe.

Uiteindelijk hebben beide clubs de nodige wedstrijden tegen elkaar gespeeld. Tijdens deze wedstrijden was een flinke spanning aanwezig, wat het veldspel niet altijd ten goede kwam. Ook was er af en toe onrust rondom de wedstrijd, puur doordat de spanningen hoog opliepen. De wedstrijden in de Eerste Divisie eindigen vaak in een gelijkspel of een kleine overwinning voor Groningen.

Dit was echter anders aan het einde van de jaren 80. In die periode speelde Veendam in de Eredivisie, wat voor die club een geweldige prestatie was. De club had haar zaakjes toen op orde en dat bleek zeker in het seizoen 1988/1989. Veendam kwam naar het prachtige Oosterparkstadion toe voor een spannende wedstrijd. Bij rust stond het echter al 1-2 voor Veendam, waarna de eindstand in de tweede helft op 1-3 bepaald werd. Dit was een flinke klap in het gezicht van de gehele club Groningen.

De rivaliteit tussen Veendam en Groningen is lange tijd gezond geweest. Af en toe waren er onrustige situaties rondom de wedstrijd, maar dit mag eigenlijk geen naam hebben. Spijtig genoeg werd Veendam in deze eeuw failliet verklaard, waardoor we het nooit meer tegen deze roemruchte club op kunnen nemen.

FC Twente

Een club die hemelsbreed op zo’n 130 kilometer van ons ligt, is FC Twente. Dit is een behoorlijke afstand, waardoor er van een streekderby niet echt sprake is. Toch is het een feit dat Twente jarenlang een ware rivaal van de club geweest is.

Dit was vooral het geval toen de thuiswedstrijden nog in het Oosterparkstadion gespeeld werden. De wedstrijden in dit stadion waren veelal een ware sensatie, onder meer doordat iedereen relatief dicht op het speelveld zat. Helaas is dit bij een paar wedstrijden tussen Groningen en Twente niet helemaal goed gegaan. Voorafgaand, tijdens en na de wedstrijden zochten supportersgroepen de confrontatie met elkaar op.

Hoe deze rivaliteit is ontstaan, is nooit helemaal duidelijk geworden. Wat ook niet helemaal duidelijk geworden is, is hoe deze rivaliteit weer gestopt is. Het is net alsof de rivaliteit opeens gestopt is. Uiteraard zijn beide clubs geen vrienden van elkaar, aangezien dit in het heetst van de strijd ook niet mogelijk is. Toch is er geen sprake meer van een rivaliteit zoals we deze in de voorgaande eeuw wel nog kenden.

Heerenveen

Een echte Groningen supporter durft of kan de naam van deze club niet eens uitspreken. De steden Heerenveen en Groningen zijn de grootste steden in het noorden van het land. Beide steden zien zichzelf een beetje als hét punt van het noorden, maar daar is uiteraard geen sprake van.

Dit is echter wel iets wat voortgevloeid heeft in de rivaliteit tussen beide clubs. De wedstrijden tegen elkaar zijn voor beide supportersgroepen de belangrijkste wedstrijden van het jaar. Voorafgaand aan de wedstrijden wordt echt alles uit de kast getrokken.

Zo organiseert de club elk jaar een soort van uitzwaaitraining. Dit is de laatste training voor de wedstrijd waar supporters bij mogen kijken. Tijdens deze trainingen is het alleen maar zingen, klappen en vuurwerk afsteken. Een unieke sfeer die je als Groningen supporter echt eens meegemaakt moet hebben.

De rivaliteit tussen beide clubs is op veel punten te proeven. Zo willen beide clubs absoluut boven de andere club eindigen aan het einde van het seizoen. Dat rivaliteit niet altijd gezond is, bewijzen supportersgroepen van beide clubs echter ook.

Tussen beide supportersgroepen is het met enige regelmaat behoorlijk misgegaan. Grote vechtpartijen, mishandelingen of andere schandalige zaken zijn hier het gevolg van. Dit is uiteraard niet goed te praten en hoort ook niet bij een voetbalwedstrijd.

Dat de rivaliteit wel gezond kan zijn, is gelukkig bij meerdere wedstrijden in het verleden gebleken. Die wedstrijden waren een ware reclame voor het voetbal. De supportersgroepen maakten veel sfeer, de wedstrijd was spannend en de wedstrijd was op het scherpst van de snede.

Emmen & Cambuur

In de afgelopen jaren hebben nog twee clubs uit het noorden de stap naar de Eredivisie weten te maken. Een knappe prestatie van zowel Emmen als van Cambuur, aangezien de budgetten bij deze clubs alles behalve groot zijn.

Dat deze clubs nu in de Eredivisie spelen, heeft voor extra streekderby’s gezorgd. Zowel Emmen als Leeuwarden liggen immers niet al te ver uit de buurt van het geliefde Groningen.

Met deze clubs is er (nog) geen sprake van een echte rivaliteit. Dit is bij bijvoorbeeld Cambuur en Heerenveen wel anders. Deze twee clubs kunnen het bloed van elkaar drinken; ook bij de wedstrijden tussen deze clubs gaat het wel eens mis.

Mogelijk gaat in de toekomst een rivaliteit ontstaan tussen onze club en Emmen en/of Cambuur. Of hier daadwerkelijk sprake van gaat zijn, is vooral afhankelijk van de prestaties van beide clubs. Als deze clubs jarenlang in de Eredivisie blijven spelen, worden er ongetwijfe3ld meerdere verhitte potjes gespeeld. Mogelijk gaat dit leiden tot een nieuwe vorm van (gezonde) rivaliteit in de Eredivisie.

De positie van Heerenveen kan echter door geen enkele club ingenomen worden. Deze club is alles behalve geliefd in Groningen en dat blijkt meer dan regelmatig. Als Groningen maar boven Heerenveen eindigt, is alles aan het einde weer goed. In ons Groene gedeelte van het noorden welteverstaan.