FC Groningen Stadion Euroborg

Sommige stadions worden naar loop van tijd echte voetbaltempels en zijn innig met hun thuisclub verbonden. Denk aan De Kuip, uiteraard onze eigen Euroborg en bijvoorbeeld de Galgenwaard. Het zijn enkele stadions in ons land die uitgegroeid zijn tot soort van plaatselijke monumenten. Als je het in Groningen over de Euroborg hebt, weet in ieder geval iedereen waar je het over hebt. Maar, waar komt de naam Euroborg vandaan? In welke stadions heeft Groningen allemaal gespeeld? En heet het stadion van FC Groningen momenteel nog steeds Euroborg? In dit artikel zetten wij alle informatie over het stadion van FC Groningen op een rijtje.

Oosterparkstadion: het eerste stadion van FC Groningen

Toen in 1971 de voetbalclub FC Groningen het levenslicht zag, had de club al een stadion. De voorganger van de club, GVAV, werkte haar thuiswedstrijden namelijk al in het Oosterparkstadion af. Het was dan ook logisch dat FC Groningen dit ook ging doen.

Het Oosterparkstadion was destijds een begrip in ons land. Het was geen groot of nieuw stadion, maar het had iets bijzonders. Dit kwam onder meer door de hekken rondom het veld, de staantribunes en de algehele afwerking van het stadion.

Overigens was de naam Oosterparkstadion simpel te verklaren. Het stadion lag destijds in de Oosterparkwijk.

NoordLease Stadion: het nieuwe stadion van Groningen

Begin deze eeuw gingen er meer en meer stemmen op voor een nieuw stadion. Het Oosterparkstadion was berucht en befaamd, maar zat de club ook een beetje in de weg. Alleen als de club een nieuw stadion zou betrekken, zou de club kunnen groeien. Uiteindelijk was de keuze dan ook snel gemaakt: in Groningen werd een nieuw stadion gebouwd.

Dit stadion werd op 7 januari 2006 feestelijk geopend. Op het moment van deze opening heette dit stadion nog het NoordLease Stadion. De opening werd overigens gedaan middels een vriendelijke wedstrijd tegen Veendam. De club die spijtig genoeg in 2013 failliet ging.

Spoedige naamswijziging

Opvallend genoeg werd de naam van het stadion al snel aangepast. De naam NoordLease Stadion kwam te vervallen; in plaats daarvan ging dit stadion De Euroborg heten.

De officiële opening onder deze naam was een waar spektakel. De eerste wedstrijd in dit stadion was namelijk tegen uitgerekend Heerenveen. De aartsrivaal van onze groen-witte club. Deze wedstrijd werd – in de nieuwe Euroborg – met 2-0 gewonnen. Dit was een prima opening van het prachtige nieuwe stadion in Groningen.

2018; wederom een naamswijziging

Het stadion van FC Groningen heeft van 2006 tot 2018 de Euroborg geheten. In 2018 kwam daar echter een einde aan; vanaf dat moment heet het stadion namelijk het Hitachi Capital Mobility Stadion. De reden hiervoor is vrij simpel: geld. De club kon een goede sponsordeal met Hitachi sluiten, maar daarvoor wilde dit bedrijf wel de naamgever van het stadion worden.

Leuk detail: officieel heette de Euroborg vanaf 2016 al het NoordLease Stadion. Dit is echter nooit dusdanig doorgedrongen bij de Groningen supporters, aangezien de naam Euroborg dé naam voor de trouwe supporters is.

FC Groningen stadion: nog steeds de Euroborg

Loop in Groningen de straat op en vraag aan tien willekeurige mensen hoe het stadion in Groningen heet. De kans is dan héél groot dat de meeste mensen ‘Euroborg’ als antwoord geven. Dat is namelijk de naam die bij veel mensen bekend is, ondanks dat Hitachi al jarenlang de naamgever van het stadion is.

Capaciteit van het stadion

In het stadion van FC Groningen is plek voor ruim 22.000 mensen. Lang niet tijdens alle thuiswedstrijden zijn alle plekken gevuld. Dit is echter wel het geval tijdens de topwedstrijden. Wedstrijden tegen onder meer Ajax, Feyenoord en Heerenveen zijn standaard uitverkocht. Juist de wedstrijden dat de Euroborg volledig uitverkocht is, zijn geweldig. Je geniet hierbij van een zinderende sfeer in het prachtige stadion.

Parkeren bij het stadion

Wil je een wedstrijd in het stadion van FC Groningen bijwonen? En ben je van plan om met de auto te komen? Dan is het goed om te weten dat je onder het stadion kunt parkeren. Dit is echter niet zomaar toegankelijk, maar gelukkig vind je in de buurt nog meerdere parkeerterreinen. Het parkeerterrein dat het dichtste in de buurt van de Euroborg ligt, is P2. Of je wel of niet op dit parkeerterrein kunt parkeren, is afhankelijk van de wedstrijd. Doe daarom altijd navraag bij de klantenservice van FC Groningen.

Tribunes in de Euroborg

Net zoals alle grote voetbalstadions heeft de Euroborg vier tribunes. Het leuke in dit stadion is dat drie tribunes vernoemd zijn naar grootheden uit het verleden:

  • Tonny van Leeuwen Tribune: deze tribune is vernoemd naar een legendarische keeper van FC Groningen. De Tonny van Leeuwen tribune staat ook bekend als de Noordcurve, aangezien deze tribune aan de noordkant van de stad ligt. Op deze tribune staat de Z-side altijd.
  • Koeman tribune: de Koeman tribune is vernoemd naar zowel Ronald als Erwin Koeman. Beide spelers hebben in het verleden een flinke bijdrage geleverd aan het succes van de club. Deze tribune staat overigens ook te boek als de familietribune.
  • Piet Fransen Tribune: de tribune aan de lange zijde heeft de naam Piet Fransen gekregen. Fransen was een speler die heel veel wedstrijden voor GVAV speelde en vervolgens ook nog veel wedstrijden voor FC Groningen. Samen met Jan van Dijk wordt hij gezien als Mr. FC Groningen.

Gemiddelde toeschouwersaantallen

De laatste jaren gaat het niet al te beste met de gemiddelde toeschouwersaantallen. In 2009/10 zaten er bijvoorbeeld bij een thuiswedstrijd gemiddeld 21.831 mensen op de tribune. In het seizoen 2019/20 was dit gedaald naar 17.986.

Van de laatste seizoenen zijn geen cijfers bekend. Dit heeft te maken met de corona pandemie, waardoor alle thuiswedstrijden in de Euroborg achter gesloten deuren gespeeld zijn.

Toevoeging van de redactie: nieuwe naam voor het stadion

In 2021 is aangekondigd dat het Hitachi stadion een nieuwe naam gaat krijgen. Dit heeft te maken met de naamswijziging van Hitachi naar MHB Mobility. Wat dit voor de naam van de Euroborg gaat betekenen, is vooralsnog niet bekend. In principe maakt dit ook niet uit, aangezien de meeste fans toch vast blijven houden aan de Euroborg. Op het moment van schrijven van dit artikel was de nieuwe naam nog niet bekend.