De successen van FC Groningen

Wat is voor jou de reden dat je van deze prachtige club fan bent geworden? Heeft dit wellicht te maken met het feit dat je in de buurt van Groningen geboren bent? Veel fans die voor deze club zijn, komen inderdaad uit de buurt. Eigenlijk wordt de liefde voor deze club bij veel Groningers al met de paplepel ingegoten. Door de jaren heen hebben we – als fans – echter niet al te veel te juichen gehad. Het klopt dat we veel thuiswedstrijden winnen, maar de echte successen blijven grotendeels uit. In het verleden zijn we twee keer gepromoveerd naar de Eredivisie én heeft Groningen één keer de KNVB beker gewonnen. Op deze pagina blikken we graag terug op de belangrijkste successen van FC Groningen.

Eerste succes: promotie in 1980

De jaren 70 waren niet de beste jaren voor de club. Het waren de eerste jaren onder de nieuwe naam FC Groningen, waar blijkbaar veel mensen aan moesten wennen. Het was destijds voor het bestuur ook lastig om een echt goed elftal op de been te brengen. Dit leidde dan ook al snel na de oprichting tot de degradatie naar de Eerste Divisie.

In het jaar 1980 werd eindelijk weer gepromoveerd naar de Eredivisie. De tijden in de Eerste Divisie waren verschrikkelijk, onder meer door flinke verliespartijen tegen clubs uit de regio. Van onder meer IJsselmeervogels werd in de beker verloren, terwijl in de competitie Veendam vaak sterker was. Tot het jaar 1980. Onder leiding van Theo Verlangen werd uiteindelijk de promotie naar de Eredivisie bewerkstelligd.

Na die promotie ging het al snel behoorlijk goed met de club. In het seizoen 1981/1982 wist Groningen bijvoorbeeld als zevende te eindigen in de Eredivisie. Het seizoen daarop werd zelfs voor het eerst Europees voetbal gehaald. Het geluk kon niet op bij alle supporters, maar eind jaren 90 ging het wederom fout voor de club.

Promotie in 2000

Nadat de club in het seizoen 1997/1998 gedegradeerd was, hingen er donkere wolken boven Groningen. Lange tijd leek het erop dat de club lang in de Eerste Divisie zou spelen, maar dit bleek gelukkig niet het geval te zijn. In het jaar 1999/2000 wist de club als derde te eindigen in de Eerste Divisie. De top 5 bestond toen overigens ook relatief grote club: NAC, FC Zwolle, Excelsior en Emmen.

Uiteindelijk wist Groningen via de nacompetitie de promotie te bewerkstelligen. Dit was gelukkig ook de laatste nacompetitie die Groningen voor promotie gespeeld heeft. Sinds deze promotie is de club namelijk nooit meer naar de Eerste Divisie afgedaald.

Successen in de beker

Al geruime tijd is FC Groningen een stabiele club in de Eredivisie. De laatste jaren waren af en toe behoorlijk succesvol, iets wat eigenlijk al aan het begin van deze eeuw begon. Aan het begin van deze eeuw kwam Ron Jans aan het roer te staan, waarna de club de weg naar boven in wist te zetten.

Dat gebeurde echter ook al in de jaren 80. In de jaren 80 was Groningen een heuse voetbalmachine. Met name in het eigen stadion wist Groningen de ene na de andere winstpartij te behalen. Dit zorgde niet alleen in de competitie voor hoge noteringen, maar ook in de beker. In het seizoen 1988/1989 wist Groningen het zelfs tot de finale van de KNVB Beker te schoppen.

In deze finale nam Groningen het op tegen PSV. Op dat moment was PSV een gigantische club met onder meer Romario in de gelederen. Romario wist al na 2 minuten te scoren, waarna Ellerman in de 45e en 53e minuut ook nog scoorde. In minuut 78 deed Henny Meijer namens de FC nog iets terug, maar een minuut later zette Wim Kieft de eindstand op het bord. FC Groningen ging kansloos ten onder met 4-1 in de finale tegen PSV.

Dit is lange tijd een behoorlijke smet geweest op de club. Zeker omdat in de jaren daarna de bekerfinale nooit meer behaald werd. Tot aan het jaar 2015. In dit seizoen nam Groningen het op tegen Barendrecht in de eerste ronde. Deze wedstrijd werd uiteraard makkelijk gewonnen. Vervolgens volgden winstpartijen tegen Flevo Boys, FC Volendam en Vitesse. Na de winstpartij tegen Vitesse stond Groningen opeens in de halve finale van de KNVB Beker.

In de halve finale werd het opgenomen tegen Excelsior. Hateboer scoorde in de 40e minuut de 1-0, Rusnak maakte in de 53e minuut de 2-0 en Chery zorgde voor het slotakkoord. Hij maakte in de 88e minuut de 3-0; FC Groningen was eindelijk weer eens finalist in de Nederlandse beker.

De andere finale ging verrassend genoeg tussen PEC Zwolle en Twente. In de halve finale wist Zwolle met penalty’s te winnen, waardoor de finale een ware kraker werd. Ook omdat Zwolle in het jaar daarvoor al de beker wist te winnen.

Uiteindelijk wist FC Groningen de finale te winnen. Albert Rusnak was in de finale de grote man met twee doelpunten; in de 64e en 75e minuut. Dit is tot op heden de eerste en enige prijs van FC Groningen geweest. Met alle dank aan een geweldig bekerseizoen.

Opstelling in de finale tegen PEC Zwolle: Padt; Kappelhof – Botteghin – Lindgren – Burnet; Tibbling – Kieftenbeld – Chery; Mahi – De Leeuw – Rusnak.

Europese successen

De club heeft in de afgelopen tientallen jaren slechts één echte prijs weten te pakken. Desalniettemin hebben we in het Oosterparkstadion en Euroborg prachtige wedstrijden bij kunnen wonen. Wat te denken van de Europese wedstrijden tegen grote namen uit het buitenland?

In het seizoen 1982/1983 mocht Groningen voor het eerst Europees voetbal spelen. In de eerste ronde werd direct het sterke Spaanse Atletico geloot. Uit werd met 2-1 verloren, waarna thuis met maar liefst 3-0 gewonnen werd. De volgende ronde was een feit, waarin Inter Milaan geloot werd. Dat pakte iets minder goed uit; thuis werd nog met 2-0 gewonnen, maar uit was het kansloos met een 5-1 nederlaag.